29 Temmuz 2016 Cuma

Kardelen ve Passiflore çiçeği


Kışın kar örtüsünün altında donmuş bir şekilde korunan kardelenler, baharda karların erimesi ile birlikte çiçek açarlar. Kardelenler Allah'ın yaratışındaki kusursuzluğun ve ihtişamın örneklerinden yalnızca bir tanesidir.
Passiflore çiçeği, yaprakları üzerinde yer alan küçük iğneler sayesinde düşmanı olan tırtıllara karşı
koyabilmektedir. Bu iğneler, yumurtadan çıkan tırtılların en ufak bir yer değiştirmesi halinde bedenlerine saplanır. Böylece, passiflore çiçeği, bu tırtıllar henüz doğup ona zarar vermeden önlemini almış olur.

Burnumuzdaki Koku Reseptörleri


Burnumuzda 1000 civarında değişik koku reseptörü bulunmaktadır. Peki nasıl olur da sadece 1000 değişik reseptörle, 10.000'den fazla farklı kokuyu algılayabiliriz?
 Koku alma sisteminde reseptörlerden oluşan bir alfabe kullanılmaktadır. Diğer bir deyişle 1000 değişik reseptör, 1000 farklı harfi temsil eder. Koku bölgemizde her kokunun karşılığı olan bir reseptör yoktur; bunun yerine farklı koku molekülleri belirli reseptörleri uyarırlar. Yani kokunun özel bir kodu olduğunu söyleyebiliriz. Mesela bir koku 4 farklı nolu reseptörü aynı anda uyararak bir koku ortaya çıkarır. Bunu bir kelimeye benzetebiliriz. Küçük bir matematiksel hesap, milyonlarca değişik kokuyu ayırt edebilen bir mekanizmaya sahip olduğumuzu gösterir.

En Kuvvetli Dezenfektan Gözümüzde: Lizozim Enzimi

Gözyaşımız son derece özel bir sıvıdır. İlk görevi gözü mikroplara karşı korumaktır. İçinde bulunan "lizozim" enzimi birçok bakteri türünü parçalayabilme ve mikrop öldürme özelliğine sahiptir. Lizozim sayesinde göz, enfeksiyonlardan korunur.
Uyarıcı bir durum söz konusu olduğunda, mesela göze toz gibi yabancı bir madde kaçtığında, gözyaşı üretimi otomatik olarak artar. Bu bir yandan antiseptik amaçla daha çok lizozim enzimi üretilmesini diğer yandan da uyarıcı maddenin dışarı atılabilmesi için bol miktarda sıvı oluşmasını sağlar.
Lizozim, binaları mikroplardan temizlemek için kullanılan kuvvetli dezenfektanlarda kullanılan maddelerden bile daha etkilidir. Böylesine güçlü bir dezenfektanın göz gibi hassas bir organa zarar vermemesi büyük bir mucizedir. Bunun sebebi gözyaşı, gözün kimyasal yapısına en uygun şekilde yaratılmıştır.

En Güçlü İşiten Canlı Petek Güvesi




Dünyanın en güçlü işiten canlısı petek güveleri, 300 kHz yüksekliğinde ses frekanslarını hissedebilirler. Bu, dünya üzerinde canlılar arasında bilinen en yüksek frekans hassasiyetidir.
İnsanlar en fazla 20 kHz frekanstaki sesleri duyabiliyorlar, yaş ilerledikçe bu 12-15 kHz değerine kadar düşüyor. Ultrasonik sesleri duyabilen yunuslar bile yaklaşık 160 kHz frekanstaki sesleri algılayabiliyorlar.
Havada ultrason kullanımı son derece güç çünkü yüksek frekanstaki sinyaller havada hızla zayıflıyorlar. Bilim adamlarının günümüz teknolojisiyle kullanmayı umdukları hava bağlantılı ultrasonu güveler yaratıldıkları andan itibaren milyonlarca yıldır kullanıyorlar.

Ökseotu Tohumları ve Kuşu Arasındaki İşi Birliği


Ökseotu diğer ağaçların aksine yapraklarını dökmeyip yeşil kalan tek bitkidir. Kış sezonu boyunca minik tohumlar üretir. Ökseotu tohumlarının özelliği toprakta değil de ağacın kendi gövdesi üzerinde yeşerebilmeleridir. Peki, bu işlem nasıl gerçekleşir?
Ökseotu kuşları bu tohumları çok sever ve zehirli olmalarına rağmen bu kuşlara hiç bir zarar vermez. Normal şartlar altında tohumlar toprağa düşer, filizlenip yeşermek için başka bir dalın üzerine tutunamazlar. Kuşun yediği tohumlar, "visin" denilen çok etkili bir madde ile çevrili olarak vücuttan atılır. Kuşun sindirim sisteminden geçerek bırakılan tohum yere düşmez ve kuşun üzerinde bulunduğu dala yapışır. İşte bu sayede yeni bir parazit bitki dalda yeşermeye başlar.