Bitkilerdeki yeşil rengi sağlayan “klorofil” pigmentidir. Klorofile ek
olarak bitkilerde “karotenoid” adı verilen pigmentler de vardır. Bu
pigmentlerin bazıları sarıdır; mısırlara, limonlara, ayçiçeklerine renklerini
verirler. Diğer karotenoidler sarıdan daha fazla kırmızıdırlar; bunlar şeker
pancarlarında, domateslerde, güllerde, havuçlarda bulunmaktadır. Karotenoidler
aynı zamanda yeşil yaprakların içinde de vardır. O halde neden yapraklar
kırmızı, sarı ya da turuncu değil de ağırlıklı olarak yeşil renklerde
görünürler diye düşünülebilir. Bunun nedeni, klorofilin yeşilinin diğer
renklerin görülmesini engelleyecek kadar güçlü olmasıdır.
Sonbaharda gün ışığının azalması ile birlikte bitkiler klorofil üretmeyi
durdururlar ve bu yüzden yeşil rengi veren pigmentlerin gücünde azalma olur ve
yapraklardaki yeşil renk solmaya başlar. Karotenoidler yaprakları kahverengi,
sarı ve kırmızıyla renklendirirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder