5 Ekim 2010 Salı

Penguenlerin Buzullardaki Yaşamını Destekleyen Yaratılış Delilleri

Buzun üzerinde yalın ayak ne kadar yürüyebilirsiniz?
65 gün boyunca hiçbir şey yemeden durabilir misiniz?
20 dakika boyunca nefesinizi tutabilir misiniz?
Kuşkusuz burada sorulanlar, bir insanın yerine getirmesi mümkün olmayan mucizevi özelliklerdir. Ancak penguenler yaratıldıkları ilk andan beri bu muazzam özellikler vesilesiyle dünyanın en zorlu koşullarına sahip kutuplarda yaşamlarını sürdürmektedirler.

Kış ortalarında yalnızca 3 saat gün ışığı alan Kuzey Kutbu’nda, -50 dereceye varan soğuk ve dondurucu rüzgarlar hüküm sürer. Dünyanın bu bölgesinde yaşam oldukça zordur. Her saniye ortalama 30 katlı bir apartman yüksekliğinde olan yeni bir buzdağı oluşur. Ancak penguenler, kutuplardaki bu zorlu şartlara rağmen Yüce Rabbimiz’in onlara bahşetmiş olduğu mükemmel özellikleri sayesinde çok rahat bir yaşam sürerler. Bir insan için özel önlemler almadan yaşanması mümkün olmayan bu şartlar, milyonlarca yıldır penguenlerin normal yaşamlarının birer parçasıdır. İşte penguenlerin hayranlık uyandıran özelliklerinden bazıları:

Uzun Süre Nefessiz Kalabilirler

İmparator penguenleri, 20 dakikada 500 metre derinliğe kadar dalabilirler. Bu dalışta nefeslerinde ve kan basınçlarında herhangi bir problem yaşamazlar. Ayrıca bu koşullara farklı şekillerde adapte olabilme özelliğine de sahiptirler. Dalış süresince kalp atışlarını dakikada 200’den 60 vuruşa düşürebilmekte böylece vücutlarında yüksek miktarda oksijen molekülü içeren miyoglobin adlı proteini depolayabilmektedirler. Yani penguenler için gereken oksijen, ciğerlerindeki havada değil, depoladıkları miyoglobin adlı protein sayesinde doğrudan kaslarının içinde saklanır. Penguenler bu sayede uzun süre nefes almadan yüzer ve diledikleri kadar da derine dalabilirler.

Vurgun Yemezler

Penguenler çok iyi yüzücülerdir. Yüzlerce metre derine inmeleri için tek bir nefes almaları yeterlidir. Dakikalarca suyun altında kalabilirler. Bir kez daha dalmak için yüzeye çıkıp yeni bir nefes alıp dinlenmeksizin derinlere dönebilirler. Bir insan penguenler kadar derine inip aynı hızla su yüzüne çıkmak istese mutlaka vurgun yiyecektir. Penguenlerin nasıl vurgun yemediklerini araştıran bilim adamları, bunun canlının dalış tekniğiyle ilgili olduğunu keşfetmişlerdir. Penguenler dalış anında sürekli olarak kanat çırparlar. Yukarı dönüşte ise yarı mesafeye ulaştıklarında kanat çırpmayı bırakırlar ve bedenlerinin doğal batmazlığını kullanarak yükselirler. Ancak dikey olarak yükselmek yerine eğik bir açı izleyerek yüzeye yaklaşırlar. Böylece yükseliş zamanlarını önemli oranda artırmış olurlar. Bu da kanlarına karışmış nitrojenin, azalan basınçla birlikte beden boşluklarına geri dönmesi için yeterli zaman anlamına gelir ve onları vurgun yemekten korur. Kendi beden fizyolojileri hakkında hiçbir bilgiye sahip olmayan penguenler, ne kanlarına nitrojen karıştığının ne de nitrojenin geri döndürülmesi için yükseliş süresinin uzun tutulması gerektiğinin farkında değildirler. Bu sevimli canlıları Allah yaratmış ve onlara üstün bir dalış yeteneği vermiştir. Yeryüzündeki tüm canlıların Yüce Rabbimiz’in kontrolünde olduğu bir ayette şöyle haber verilir:

“Ben gerçekten, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah’a tevekkül ettim. O’nun, alnından yakalayıp-denetlemediği hiçbir canlı yoktur. Muhakkak benim Rabbim, dosdoğru bir yol üzerinedir (dosdoğru yolda olanı korumaktadır.)” (Hud Suresi 56)

65 Gün Hiçbir şey Yemeden Durabilirler

Erkek penguenler, 65 gün boyunca penguen yumurtalarını korumak için hiçbir şey yemeden ayakta durabilirler. Bunu dişi penguen gelip yavruya bakana kadar sindirim sistemlerini bloke ederek başarırlar.

-50 Dereceye Rağmen Donmadan Yaşarlar

Penguenler, kürklerindeki yaratılış sayesinde donmadan yaşayabilirler. Bu kürk 3 kattan oluşur. İlk kat birbiri üzerine yapışmış dış tüylerdir. Hemen altında bir duvar gibi yalıtım görevi gören bir hava katmanı yer alır. Üçüncü ve son katman ise kalın bir yağ tabakasıdır. Bu özel yaratılmış kürk sayesinde penguenler günler, haftalar hatta aylar boyunca keskin soğuğa rağmen donmadan yaşayabilmektedirler.

Su Altında Çok Hızlı Hareket Edebilirler

Penguenler, diğer kuşlar gibi havada uçamazlar, ama derin sularda çok usta birer yüzücüdürler. Vücutlarını kaplayan kürkleri, derilerinden üretilen özel bir yağ sayesinde su geçirmezdir. Kaygan bir dalgıç kıyafetine sahip penguenler, böylece su altında saatte 25 km’ye varan bir hızla yüzebilirler.

Havada uçan kuşlar, hafif olmak zorundadırlar, bu yüzden kemiklerinin içi boş olacak şekilde yaratılmışlardır. Oysa penguenler derinlere dalabilmek için ağırlığa ihtiyaç duyarlar. İşte bu nedenle Rabbimiz onları kemiklerinin içi dolu olarak yaratmıştır. Böylece penguenler rahatlıkla balıkların peşinden derin sulara dalabilirler.

Hayatları Boyunca Buz Üzerinde Yürüyen Penguenlerin Ayakları Donmaz

Penguenlerin ayakları da özel bir sisteme sahiptir. Donmayan ayakların sırrı, içlerindeki benzersiz damar ağıdır. “Karşı akım ısı değişimi” adı verilen bu dolaşım sisteminde, ayaklardaki kanı geri taşıyan toplardamarlar, atardamarların etrafını bir ağ gibi örmüştür. Atardamar devamlı olarak toplardamarları ısıtır, toplardamarlar da atardamarı soğutur. Böylece damarlardaki ısı, kaybedilmeden hemen geri kazanılır. Bu özel damar ağı sayesinde penguenler vücut ısılarını asla kaybetmezler ve ayakları da üşümez. Yüce Allah penguenleri böyle bir ortamda rahatlıkla yaşayabilecekleri sistemlerle donatmış ve onlara ihtiyaç duydukları özellikleri lütfetmiştir.

Soğuğa Karşı Koruyucu Doğal Bir Kürkleri Vardır

Kuzey Kutbu’nda kış ortalarında gün ışığı yalnızca 3 saattir. Penguenler, geriye kalan 21 saatte dondurucu soğuktan korunmak için karanlıkta birbirlerine yaklaşırlar. Erkek penguenler, birbirlerine iyice sokularak vücut sıcaklıklarını 20 dereceye kadar yükseltebilirler. Yalnız olan erkek penguenler, diğer penguenlerin ısılarından yararlanamadıkları için en fazla -10 dereceyi bulan soğukta yaşayabilirler.

Büyük Bir Gövdeye ve Küçük Bacaklara Sahip Olmalarına Rağmen Kutup Şartlarında Kilometrelerce Yürüyebilirler

Penguenler sarkaç gibi sağa sola sallanarak yürürler. Enerji tasarrufu yapabilmek için yana doğru adımlar atarak bu sayede kaslarının daha az yorulmasını sağlarlar. Böylece her adımın sonunda bir sonraki adım için enerji depolarlar. Normal yürümüş olsalardı bacakları kısa olduğu için kendi büyüklüklerindeki bir hayvandan iki kat daha fazla enerji harcamaları gerekirdi. Ancak penguenler sadece yürümeye başlarken ve durmak istediklerinde enerji harcarlar.

Penguenlerin bu özellikleri Allah’ın canlılar üzerindeki şefkat ve merhametinin en büyük delillerinden biridir. Kinetik ve potansiyel enerjinin birbirine dönüşümünü kullanarak enerji tasarrufu sağlayacak bir yürüyüş yapmak, hiçbir penguenin kendi başına akledebileceği bir yöntem değildir. Yüce Allah ilham etmedikçe, hiçbir penguen potansiyel-kinetik enerji dönüşümünü bilemez ve bunu sağlayabileceği bir yürüyüş oluşturamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder