6 Mayıs 2016 Cuma

Arum Zambağındaki Akılcı Tuzak


Arum zambağının polenlerinin bulunduğu bölüm, beyaz yapraklı yapının içinde dip taraftadır. Polenler döllenmeye hazır olduğunda böceklerin dikkatini çekmek için ısı ve koku yayar. Bu ısı ve koku, bitkinin metabolizmasında gerçekleşen hızlanma sonucunda ortaya çıkan Glutanamik asitin kimyasal yollarla parçalanması ile oluşur.
Bu sayede böcekler çiçeğe gelirler. Yağlı olan dış yüzeyi sebebiyle gelen böcekler kayarak çiçeğin içine düşerler ve kaygan duvarlardan tekrar yukarı tırmanamazlar. Bulundukları bölümde çiçeğin dişi organlarının ürettiği sevdikleri şekerli bir sıvı vardır. Ayrıca gece olunca polenlerin kapalı olduğu torbacıklar da açılır ve böcekler bunlara bulanırlar. Sabah olunca çiçeğin üzerinde bulunan dikenler bükülerek böceklerin yukarı tırmanması için merdiven işlevi görürler. Merdivenden tırmanan böcekler, özgürlüklerine kavuşur kavuşmaz dölleyici polen yükleriyle birlikte başka bir zambağa gidip döllenmeyi sağlarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder